שאלות ותשובות
1.שאלה: התינוק בן ה3 חודשים, מפנה את ראשו רק לצד אחד.האם זו בעיה ? מה עליי לעשות?
תשובה: הרבה מאוד מתינוקות עד גיל 3-3.5 חודשים הינם א-סימטרים כלומר מפנים ראשם יותר לצד אחד מאשר השני.יחד זאת ,קיימת תופעה שכיחה בשם טורטיקוליס המחייבת התייחסות מהירה של פיזיותרפיסט.הפשוט ביותר לפנות לאיש מקצוע על מנת לשלול בעייה התפתחותית ולקבל הדרכה נכונה.
2.שאלה: התינוק בן ה7 חודשים עדיין לא מתהפך מהגב לבטן.מה לעשות?
תשובה: יכולות להיות הרבה סיבות לכך.ביניהן השכבת ייתר על הגב ועד גמישות ייתר וריפיון שרירים(היפוטוניה).יש לבדוק את אבני הדרך שהתינוק אכן מבצע ולבצע אבחנה מבדלת.יש כמובן להתייחס לטווח הנורמה הרחב.
3. שאלה: התינוק בן ה9 חודשים רק זוחל על הגחון.האם כל התינוקות חייבים לזחול על 6?
תשובה: זחילת גחון הינה שונה מזחילה על 6 וחשיבותה לא פחותה. יחד עם זאת, קיימות סיבות המביאות תינוק להעדיף זחילת גחון על פני זחילה מורכבת יותר כמו זחילת 6.רצוי לערוך הערכה התפתחותית ולקבל מספר תרגילים פשוטים.
4. שאלה:התינוק שלי זוחל בקפיצות על הישבן.האם זה תקין?
תשובה: רוב התינוקות המעדיפים דרך זו של ניידות מדגימים גמישות ייתר וריפיון שרירים(היפוטוניה ) קלים.זוהי תופעה שכיחה ואינה מסוכנת אך ההמלצה היא בהחלט להקנות לתינוק דרך טיפול פיזיותרפיה קצר גם זחילת 6.
5. שאלה:התינוק שלי בן שנה וחצי.זוחל על 6 ,מתיישב ובעצם עושה הכל חוץ מהליכה עצמאית.מדוע זה קורה ואיך לגרום לו להתחיל ללכת?
תשובה: הליכה עצמאית תקינה נחשבת עד גיל 18 חודשים,מעבר לכך יש לבחון את המצב ההתפתחותי של התינוק.תינוקות אשר עברו את הגיל המצויין ועדיין לא הולכים ,ידגימו על פי רוב, התפתחות איטית בפן המוטורי -זחילת 6 מאוחרת , וקימה לעמידה מאוחרת.לעיתים יהיה גם איחור שפתי קל.תינוקות אלה מוגדרים כ"פריחה מאוחרת- late bloomer כאשר הביטוי של האבחנה הינו הבשלה נוירולוגית איטית אך בסופו של דבר התינוק מצמצם את הפער בהתייחס לבני גילו. יש לפנות לקבלת הדרכה להליכה עצמאית ע"י פיזיותרפיסט/ית התפתחותי/ת .
6. שאלה:התינוקת בת ה4 חודשים מראה סימנים של התיישבות כאשר היא בסל קל.האם לעודד אותה להתיישב?
תשובה: חד משמעי לא!תינוקות בגיל זה מפתחים את שרירי הבטן שלהם ולכן בכל תנוחת ערסול-גם על ידי ההורה ,ידגימו מעין "כפיפות בטן " קדימה.זוהי תופעה פיזיולוגית תקינה ואין להפריעה. תינוקות לומדים להתיישב בכוחות עצמם לאחר שלב הזחילה ובכל מקרה אין להושיב תינוקות מתחת לגיל 9 חודשים.
7. שאלה:רופאת הילדים אמרה שלתינוק יש היפוטוניה קלה.האם זה מסוכן?מהן ההשלכות?מה זאת בעצם היפוטוניה?
תשובה: טונוס הינו השם למתח שרירים תקין אשר קיים בגוף.מתח זה מאפשר תנועה ,תנוחה ופעילות תקינה.כאשר המתח נמוך הוא מוגדר כהיפו=נמוך,טוניה=טונוס.היפוטוניה זו נחשבת שפירה כלומר תקינה וזו הסיבה השכיחה ביותר לאיחור התפתחותי מוטורי קל בתינוקות וילדים. הטיפול המקובל הינו פיזיותרפיה התפתחותית.יש לעקוב אחר הילדים הנ"ל עד גילאי הגן(3-4 שנים) היות ואחוז ניכר מהתינוקות ההיפוטונים יגדלו לילדים אשר מתקשים בתנועה במרחב.במקרה זה יש לפנות לאיש המקצוע המתאים-מרפאה בעיסוק או פיזיותרפיסט/ית.
8. שאלה:ההתפתחות של התינוק שלי נראית לי טובה.האם בכל זאת עליי לגשת לאבחון פיזיותרפיה?האם כל תינוק חייב לעבור בדיקה כזו?
תשובה: רק תינוק אשר נבדק ע"י גורם מקצועי –רופא הילדים,טיפת חלב וכו" ונמצא זקוק, יכול להיות מופנה לאבחון פיזיותרפיה.יחד עם זאת,ההורה מכיר את ילדו באופן הטוב ביותר.בכל חשש שהוא, מומלצת בדיקה אחת מיותרת על פני
9. שאלה:הפגית שלי מתפתחת היטב.מהו "גיל מתוקן" לפגים?האם כל פג חייב "גיל מתוקן"?
תשובה: פג מוגדר בספרות המקצועית כמי שנולד לפני שבוע 37 או מתחת ל2000 גרם.ההתייחסות הנוירולוגית וההתפתחותית של אנשי המקצוע היא בהתאם לגיל "המופחת" של התינוק. פג אשר נולד בשבוע 32 יופחת בגיל ב8 שבועות.כלומר פג בן 8 חודשים ,בבדיקה ייבדק כאילו בן 6 חודשים. כל פג מחוייב במעקב פגים סדיר גם אם התפתחותו תקינה.
10. שאלה:מהם הסימנים האופייניים להתפתחות לא תקינה של פגים?
תשובה: קיימים סמנים רבים היכולים לרמז על ליקוי נוירולוגי.הבולטים שבהם כמובן איחור התפתחותי לגיל המתוקן,תנועות הנראות כמו התמתחויות והקשתה של הגוו לאחור,מתח שרירים מוגבר,אי-נוחות בהחלפת טיטול עקב פישוק מוגבל, אי-שקט פסיכו מוטורי,תינוק נרגן אשר מתקשה להרגיע את עצמו,קשיים בהאכלה ועוד.בכל אחד מהמקרים יש לפנות במהירות לאיש מקצוע מוסמך.